Sunday 20 March 2011

Genetic Study, continues

Here is more information about the HapMap project, mapping the genes of the world population:
In Bosnia: http://slobodnadrina.blogspot.com/2011/03/genetsko-mapiranje-bih.html
SEE: http://slobodnadrina.blogspot.com/2011/03/haplogrupe-y-dnk-zastupljene-kod-tri.html
The most significant insight from these studies is, in my opinion (in Bosnian):

"Nedavno je objavljena najnovija studija kojom je dokazano da su nosioci grupe I zapravo autohtono evropsko stanovnistvo koje se prije oko 20.000 godina tokom posljednjeg ledenog doba bjezeci pred nadiranjem leda u sjevernoj i srednjoj Evropi, u najvecem broju povuklo u Bosnu i Hercegovinu i Dalmaciju
Podgrupa I1b sa mutacijom P37,2 zapravo predstavlja vecinu postojece grupe I. Ova grupa prisutna je u BiH sa prosjecno 52,4% prema rezultatu dobivenom tokom regionalnog istrazivanja. Slijedeci najzastupljeni nosioci ove grupe su stanivnici Hrvatske sa 32,4% i Srbije sa 29,2%. Udaljavajuci se od BiH kao epicentra izvora I1b haplotipa nalazimo ga i u Sloveniji 20%, Makedoniji 34,7%, Grckoj 8,4% i Kosovu 7,9%. Van naseg regiona druge linije grupe I takoder se u znacajnoj mjeri pojavljuju u Norveskoj, na Sardiniji i oko Crnog mora."
and
"Relativno niska zastupljenost slavenskog genotipa u BiH zapravo je najvece iznanadenje ovog istrazivanja."
Original, in English:
http://vetinari.sitesled.com/bosnia.pdf

All the posts related to DNA research on Slobodna Drina blog are gathered under the same category - here. There are excellent posts and translations from relevant sources.

No comments:

Post a Comment